Minska matsvinnet med hjälp av ICA Maxi i Motala
Upphovsrätt: ICA Maxi Stormarknad Motala
Inlägg
Minska matsvinnet med hjälp av ICA Maxi i Motala
Vill du vara med och minska matsvinnet? I de hemlagade lunchlådorna på ICA Maxi i Motala utgår kockarna från råvaror med kort datum. – Vi går igenom varorna i butiken på morgonen – sedan lagar vi maten utifrån det, berättar kocken Patrik Jivergård-Karlsson.

Kockarna i köket har sedan några år jobbat aktivt med att göra lunchlådor av varor med kort datum från butiken för att minska matsvinnet. I köket lagas ungefär 800 portioner varje vecka och det har minskat butikens sammanlagda matsvinn med många kilon.

För Patrik Jivergård-Karlsson och hans kollegor i köket, är det givetvis en utmaning att kunna komponera rätter utifrån de varor som håller på att gå ut:
– Samtidigt är det väldigt roligt, det ökar kreativiteten i vårt arbete, menar han.

Under åren som ICA Maxi i Motala har haft ett eget tillagningskök har efterfrågan på de färdiglagade rätterna stadigt ökat.
– Nu lagar vi ungefär 800 portioner en normalvecka, någon vecka har vi gjort uppemot 1 200 portioner.

De populäraste rätterna är husmanskost:
– Så brukar det vara på restauranger och så är det hos oss. Har vi gjort fläsk och löksås tar det slut på nolltid.

I butiken finns någonstans mellan åtta och tio olika rätter per dag:
– Vi gör alltid någon på färs. Kålpudding och pannbiffar är väldigt populärt.

Och precis som kunderna så föredrar Patrik Jivergård-Karlsson att laga husmanskost:
– Vi gjorde en trerätters nyårssupè vid årsskiftet. Att få göra något sådant mellan varven är givetvis kul. Men husmanskosten ligger mig nog varmast om hjärtat, både att laga och äta, säger han.

Men alla livsmedel med kort datum blir inte lunchlådor som säljs i butiken. En stor del används också för att laga maten i personalmatsalen. Och där tar kockarna ut svängarna lite mer.
– I lunchmatsalen kan vi vara friare. Vi har alltid en vegetarisk rätt i veckan och vi har kört en helt vegetarisk vecka också.
– Det är nog många som skulle må bättre av att dra ned på sin köttkonsumtion och äta mer vegetariskt och ekologiskt. Jag står mig bra på en vegetarisk lunch, jag får energi att jobba och trivs väldigt bra med det.

Kommentera
0 Kommentarer
loading...