Matsvinn går till Hemlösa
Upphovsrätt: Anneli Blomberg
Inlägg
Matsvinn går till Hemlösa
Istället för att slänga ger Hemköp Sjöbergshallen överbliven mat till Hemlösa. En gång i månaden delas maten ut till hundratals personer på Medborgarplatsen. ‒ Många är jättetacksamma, säger Cecilia Hanner på organisationen Volontärt initiativ.

Cecilia “Cissi” Hanner, 42, är stamkund på Hemköp Sjöbergshallen i Sollentuna sedan 1974. Med jämna mellanrum gör hon mer än att handla åt sig själv i butiken: Två gånger i veckan hämtar Cissi upp överbliven mat, vars bäst före-datum är på väg att gå ut. Hasse och Malin Roosmark, som äger butiken, har som mål att bidra till ortens bästa och beslutade sig för ett tag sen för att skänka bort överbliven mat istället för att kasta den. De tycker att det är ett bra sätt att hjälpa de som inte har råd att handla sin egen mat. Samtidigt är det ett hållbart alternativ till att bara kasta fullt ätbar mat för att datumet gått ut.

‒ Det betyder jättemycket att de skänker mat, säger Cecilia Hanner som fryser ner matvarorna hon hämtat på Hemköp.

En gång i månaden tar Cecilia med sig maten till sina föreningsvänner i gruppen Volontärt initiativ, som hjälps åt att göra mackor och koka soppa. Maten delas sedan ut till hemlösa på Medborgarplatsen, där flera hundra personer brukar samlas för att få en måltid och nu på hösten: klädesplagg för att klara vintern.

‒ Många är jättetacksamma, de kommer till oss och är väldigt frusna och i dåligt skick, det blir ju svårare för dem nu: Det blir kallare och svårare att hitta någonstans att sova, säger Cecilia Hanner.

text: Anders Clark

Kommentera
0 Kommentarer
loading...