Amatörspelare mer skadade än eliten
Upphovsrätt: Pixabay
Inlägg
Amatörspelare mer skadade än eliten
En för kort sjukskrivning efter skada leder till fler återfall bland amatörspelarna än hos eliten. Det visar en svensk forskningsstudie.

En elitfotbollsklubb får i genomsnitt 50 skador per säsong, men enligt kirurgen Marcus Waldén är skador vanligare bland amatörspelare:

– På amatörnivå är det vanligt att man tjuvstartar lite och då ökar risken. I de stora proffsklubbarna har man stora trupper, med relativt likvärdiga spelare och behöver då oftast inte chansa med spelare på samma sätt, säger Marcus Waldén till Idrott och Kunskap.

Waldén är ortopedisk kirurg och delar sin tid mellan att vara lagläkare åt IFK Kristianstad och att forska på fotbollsskador för Uefa. Enligt Marcus Waldén försöker många amatörspelare återvända till matchspel alldeles för tidigt och ökar då risken för återfallsskador markant.

– Är man tillbaka tio dagar efter en fotledsskada så är den inte medicinskt läkt. Det gäller att följa steg-för-steg-principen.

Forskning, på den för fotbollsspelare fruktade korsbandsskadan, visar att varje månad en skadad spelare väntar med matchspel, efter sex månaders rehabilitering minskar risken för en ny korsbandsskada med 50 procent. Efter nio månader planar det ut.


LÄS MER: “Enkla övningar stoppar två av tre knäskador”

Text av Anders Clark

Kommentera
0 Kommentarer
loading...